mei. iz. 1) Beinak, hondarrak, hau da, txakolina, sagardoa, etab. egitean kupela edo barrikaren hondoan geratzen dena. 2) Botilaren hondoan geratzen den hauspeakin edo hondakina.
Garai batean bai txakolinean, bai sagardo-botilan ahalik eta mei gutxien izatea zen lortu nahi izaten zena, eta sagardoa zerbitzean arreta handia jartzen zen botila-barreneko meiak ez altxatu eta mugitzeko. Gaur egun, sagardoa zerbitzatu aurretik botila astindu egiten da meia nahasteko. Nola aldatzen diren gauzak, kamarada! Txakolin-meia erremedio ezin hobea zela uste zuten gure arbasoek. Txorkatila edo belauna bihurritutakoan ezinbestekotzat jotzen zen txakolin-meiarekin egindako enplastoa. Erreumaren minak arintzeko ere ezinbestekoa omen zen. Txakolinzaleek gorde egiten zuten meia herri-medikuntzan erabili ohi zelako. Gurean bazen tupikizko ontzi bat horretarako erabiltzen zena.